nieuws

Friday 03rd October '14
De Oorgroep organiseert een A§E User Group Symposium te Antwerpen

Monday 01st September '14
De resultaten van een Europese multicentre-studie over het gebruik van FOX worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cochelar Implants International

Sunday 24th August '14
Dr. Cox, diensthoofd ORL van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, pakt trots uit met de ziekenhuisbrede implementatie van Audiqueen.

Tuesday 05th August '14
In het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Otology & Neurotology verschijnt een artikel van Dr Janssens de Varebeke samen met leden van de oorgroep.

Tuesday 01st July '14
Experten van het gerenommeerde CI centrum MHH te Hannover, Duitsland publiceren samen met de oorgroep resultaten van FOX bij hun CI dragers

Wednesday 18th June '14
Leden van de oorgroep geven een aantal voordrachten op het wetenschappelijke congres CI2014 te München (Duitsland)

Friday 13th June '14
Ing. Bart Vaerenberg verwerft een Doctoraat in de Wetenschappen met zijn thesis 'Fitting Cochlear Implants for Auditory Performance'

Thursday 15th May '14
Prof. Govaerts geeft een masterclass Residual Hearing "From fish to cochlea: why residual hearing remains important" te Breda, Nederland.

Thursday 01st May '14
Het Europese 7de Kaderproject (AAL 2013-6-065)SHiEC "Supporting Hearing in Elderly Citizens" gaat van start.

Wednesday 30th April '14
In het amerikaanse wetenschappelijke toptijdschrift Ear and Hearing verschijnt een uniek artikel van de oorgroep samen met de 4 CI firma's over een analyse van de luidheidscodering door de 4 systemen.

pagina

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839

Doctoraatsthesis

Ing. Bart Vaerenberg verwerft een Doctoraat in de Wetenschappen met zijn thesis 'Fitting Cochlear Implants for Auditory Performance'

 

“Patiënten kunnen spraak duidelijk beter verstaan”

 

Met een cochleair implantaat (CI) kan het gehoor van dove kinderen en volwassenen grotendeels hersteld worden. Om een optimaal gehoor te realiseren, moet de geluidsprocessor per individu afgesteld worden. Dat verliep tot voor kort erg moeizaam. Bart Vaerenberg (Universiteit Antwerpen, Faculteit Wetenschappen) komt met een veel efficiëntere methode op de proppen.

 

“Nadat het implantaat chirurgisch in het slakkenhuis is geplaatst, moet de geluidsprocessor per individu afgesteld worden. De processor heeft een honderdtal instelbare parameters, waardoor het vinden van de optimale instelling een complex probleem vormt”, verduidelijkt Vaerenberg, ingenieur bij de Oorgroep en verbonden aan de onderzoeksgroep BIMEF (Biophysics and BioMedical Physics). “Tot dusver gebeurde die afregeling manueel door professionele audiologen, maar deze zijn zeldzaam en de complexiteit is immens. De verdere introductie en ontwikkeling van CI's wereldwijd wordt hierdoor in belangrijke mate afgeremd.”

In zijn doctoraatsstudie worden voor het eerst concepten van artificiële intelligentie toegepast op het afstellen van CI’s. “Via geavanceerde modellering van de verschillende fysiologische, elektrische en psychoakoestische processen die hierbij betrokken zijn, maakt de intelligent agent het mogelijk om CI's op een systematische en geautomatiseerde manier aan te passen voor iedere patiënt”, legt Vaerenberg uit. “Klinische tests in een aantal gerenommeerde buitenlandse centra tonen aan dat het spraakverstaan bij CI-patiënten op deze manier beduidend beter wordt. Zij wisselen hun resultaten onderling uit, waardoor het systeem voortdurend kan worden bijgestuurd.”

Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de gespecialiseerde firma Otoconsult en met steun van de Vlaamse overheid onder de vorm van een Baekeland-mandaat vanwege het IWT. De promotoren prof. Paul Govaerts (De Oorgroep) en prof. Joris Dirckx (Universiteit Antwerpen, Departement Fysica) zijn terecht trots op de resultaten. De samenwerking tussen beide partners bevestigt hun vooraanstaande plaats in dit domein. “De doctoraatsstudie betekent een doorbraak die wereldwijd belangrijke gevolgen zal hebben”, besluit Dirckx.

 

Meer weten?

Bart Vaerenberg (UAntwerpen/Otoconsult): vaerenberg@otoconsult.com